Podzimní nebo zimní čas si častokrát zpříjemňujeme zabijačkovými pochoutkami a k těm bezpochyby patří i uzení masa. Než se ovšem vloží do udírny, tak ho ještě čeká nějaká úprava a samozřejmě ještě určitá doba, než bude připraveno k samotnému uzení. Zkušení kuchtíci i milovníci uzení již mají praxi jak naložit maso na uzení a tak jim tato příprava nedá nijak moc práce. A naopak dávají začátečníkům velmi cenné rady.
Jak na to
- V první řadě se musí maso vybrat, někdo má rád libovější, jiný si zase klidně dát pěkně porostlý bůček. Udit se samozřejmě může různé maso nejen vepřové, vhodné je rovněž kuřecí a rozhodně neodoláte ani čerstvě vyuzené rybě nebo sýru.
- Podle receptu maso nasolíte, případně můžete přidat i koření.
- Někdo maso vloží do nádoby, kde bude o něj pečovat, ale v současné době se dá využít i vakuovačka. Naložené maso se vloží do váčku, vysaje vzduch a zataví. Každý může použít jinou techniku, jak naložit maso na uzení.
- A teď je čas na odpočinek.
Naložené maso se pak omyje a vloží do vyhřáté udírny, kde po několika hodinách je připraveno k zakrojení.